Vad är "paper piecing"?

Paper piecing innebär att man istället för att mäta sig till hur stor varje tygbit ska vara först ritar upp det mönster man vill ha på papper och så syr man från baksidan på papperet. Komplicerat? Nej, superlätt, och resultatet blir alltid perfekt! Här nedan ett exempel:

Titta på det här klassiska mönstret. Man kan dela in det i 9 olika rutor. Istället för att behöva mäta upp hur stor varje ruta är och sedan få problem när det gäller passningen mellan rutorna tar vi och delar in mönstret i mindre delar. Då ser vi att vi behöver 4 vita rutor, 4 rutor med hälften vitt, hälften rött och slutligen en röd ruta. Men om vi tar och tänker i rader istället - då behöver vi tre rader. Aha, nu börjar vi närma oss ...

 

Så ritar man upp mönstret med 1 cm sömsmån runtom. Jag väljer en av sidorna först. Jag förstorar lite för tydlighetens skull. När jag är färdig vänder jag på papperet så baksidan ligger mot mig.
Såhär ser du en av sidorna ut när den är färdig.
Så skriver jag dit numren i vilken ordning bitarna ska sys. Här kan det vara svårt i början, men det finns tusentals mönster att hämta färdiga på Internet - så misströsta inte. Nu är det dags att föra över designen på ett sybart papper. Själv tycker jag att bakplåtspapper fungerar utmärkt, men det finns speciella papper att köpa.
Så lägger man ut del 1 och del 2 samtidigt. Eftersom de ska sys samma med en gemensam linje lägger man först tyg 1 och sedan tyg 2. Var generös med tyg - det är både tråkigt och jobbigt att sprätta!

Nu är det också dags att sätta på strykjärnet - utan det kan ingen "paper piecing" fungera.

Sy sedan hela vägen på den på teckningen blåmarkerade linjen. Du ska sy ända ut över papperets gränser, men inte längre.
Så har vi då gjort mitten. Det kanske inte ser mycket ut för världen än, men det blir bättre. Stryk nu noggrannt och klipp bort överflödigt tyg. Det ska finnas ca 1 cm sömsmån runtom.

 

Lägg nu tygbit 3 med räta mot räta över tygbitarna 1 och 2. Dubbelkolla att den kommer att täcka sin yta med ca 1 cm tillgodo.
Vänd på hela steken och sy efter linjen mellan 2 och 3. (markerad i blått här) Vänd igen och fäll upp bit 3 till sin plats och stryk den nya sömmen. Klipp bort överflödigt tyg.

Upprepa vad du gjort med bit 3 med bit fyra.
 

Tänk på att du alltid ska sy från papperets rätsida.

Sådär ja - klar med en av de tre bitarna.

Gör en exakt likadan till - det blir den andra sidan.

När alla tre bitar är klara klipper man först bort överflödigt tyg och sedan vänder man dem upp och ned. Eftersom papperet fortfarande finns kvar är det enkelt att nåla samman delarna och sedan återigen sy efter strecken.

När du fått ihop alla tre delar - riv bort papperet och pressa. Vóila! Du har fått till en perfekt "paper piecad" rutan.

Nu kan du tekniken !

 

Tillbaka till indexsidan